logo

 

 

 

        Psychologen en Psychiater

Psycholoog in de regio Beuningen Nijmegen

Voorbeelden van klachten waarmee u zich zou kunnen aanmelden:

Depressieve stoornissen

Veel mensen kennen depressieve klachten ofwel hebben last van een depressieve stoornis. Herkenbare klachten zijn dat u zich bijvoorbeeld langer dan 2 weken somber kunt voelen, te veel last heeft van onzekerheid, schuldgevoelens heeft, veel piekert, leegte en mat voelt. U heeft geen zin in activiteiten en heeft een beperkte belangstelling in sociale contacten, gepaard gaande met veel negatieve gedachten. U kunt niet meer genieten in het leven en beleeft geen plezier meer. Er kan sprake zijn van dysthymie of lichte, matige en ernstige depressieve klachten.

Angstklachten

Angstklachten zijn klachten waarbij u last heeft van angstgevoelens en vaak lichamelijke klachten. Ze zijn vaak gerelateerd aan (dreigende) problemen of zorgen op belangrijke levensgebieden (gezin, relatie, werk, sociale contacten, gezondheid). Voorbeelden van angsten zijn: paniekstoornis, sociale angst, gegeneraliseerde angst.

Obsessieve compulsieve stoornissen

Soms kunt u belast zijn met vervelende herhalende gedachten en/of gedrag, welke telkens terug komen en blijven hangen. Ze beheersen uw denken en doen, dringen zich voortdurend op. U kunt deze gedachten/gedrag moeilijk stop zetten.  Het kan het zijn dat u van uzelf verlangt dat u steeds weer dezelfde handeling uitvoert, omdat u anders bang bent dat er iets ernstig kan gebeuren als u de handeling niet uitvoert.

Post traumatische stress-stoornis (PTSS)

De Postraumatische stress stoornis kan plaatsvinden als u een of meerdere nare/ernstige ingrijpende, en/of zeer bedreigende ervaringen heeft door moeten maken. Deze ernstige ervaringen zorgen voor terugkerende beelden, dromen en terug denken aan de nare gebeurtenis. De nare gebeurtenis heeft nog steeds invloed op uw huidige leven en kan bijvoorbeeld de volgende klachten veroorzaken: spanning, woede-uitbarstingen, flasbacks, nachtmerries.
De klachten kunnen vrij snel na de heftige gebeurtenis ontstaan, maar ook pas later, als een andere gebeurtenis de herinnering hieraan oproept.

Bipolaire stoornis

Bij een bipolaire stoornis kunnen de stemmingswisselingen af en toe voorkomen, met periodes van tussen door een normale stemming. Ze kunnen ook snel achter elkaar optreden. Bij sommige mensen staat de manie op de voorgrond, bij anderen de depressie. Een manische psychose gaat gepaard met grootheidswanen en almachtsbeleving en kan tot agressief of suicidaal gedrag leiden.
Niet iedereen heeft evenveel last van opwinding die bij de manische periode hoort. In geval er slecht in lichte mate sprake is van opwinding wordt van hypomanie gesproken, een stemming die soms moeilijk te onderscheiden is van “ normale” opgewektheid en opwinding. De verschijnselen zijn hierbij niet erg genoeg om het algemeen functioneren duidelijk te verstoren. (Bipolaire stoornis type I of type II)

Hypochondrie (ziekte angststoornis)

Deze stoornis kenmerkt zich door excessieve bezorgdheid rond ziekte en gezondheid en / of door lichamelijke klachten waarvoor soms geen medische oorzaak is te vinden. Wanneer u last heeft van deze klacht dan bent u aanhoudend bezorgd en angstig over uw gezondheid of de ernst van uw lichamelijke klachten.

Persoonlijkheidsstoornissen

Ieder mens heeft een persoonlijkheid. Een persoonlijkheid is de optelsom van hoe u als persoon bent, hoe u zich voelt en hoe u zich gedraagt. Bij een “normale” persoonlijkheid past uw gedrag soepel aan op de omstandigheden, waarin u terecht komt en de mensen die u daarbij ontmoet. Bij een persoonlijkheidsstoornis is uw persoonlijkheid zo verstoord dat uw omgeving en uzelf er hinder van heeft. U ondervindt veel hinder bij het aanpassen aan uw omgeving en/of situaties. De persoonlijkheidsstrekken vormen samen een star en niet flexibel patroon, het is moeilijk om van uw eigen patroon af te wijken. Dit kan zorgen voor grote problemen in uw leven.

Andere problemen die een reden voor zorg kunnen zijn

Relatieproblemen, opvoedingsproblemen, werkproblemen en rouw.

Praktijkadres Beuningen (Nijmgen)

Constantiuslaan 25
6642 BR Beuningen (bij Nijmegen)

Contactgegevens

Telefoon 024 6753930
Mobiel 06 53615370
Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres

Constantiuslaan 25
6642 BR Beuningen